Hoppa till innehållet

Wally Lindberg

Wally var döv och kom från Åbyn utanför Burträsk i Västerbotten. Hennes intresse för idrott var stort och hon gjorde karriär inom fotboll, handboll och friidrott. Hon tränade och tävlade, både med hörande och döva, och var fotbollstränare för ett hörande herrlag i Falköping. I friidrott tog hon flera SM-medaljer i tävlingar med hörande och hon deltog även i Världsspelen för döva, VS, i Bryssel 1953.

Hon arbetade bland annat som bokbindare, montör på Electrolux och som svetsare innan hon började på teckenspråkslärarlinjen på Västanviks folkhögskola hösten 1980. Efter utbildningen fick hon anställning på skolan där hon producerade teckenspråksmaterial på video tillsammans med Christa Ekholm. De populära videofilmerna sågs av många föräldrar på 1980-talet. När Wally hade utbildat sig på folkhögskollärarlinjen anställdes hon som lärare i teckenspråk och samhällskunskap på Västanvik. Där blev hon kvar i 17 år, fram tills att hon gick i pension 1998. Wally brukade säga: ”När jag började undervisa på Västanvik hade teckenspråket låg status och när jag slutade var teckenspråket populärt och hade mycket hög status.”

Wally bildade Sveriges Teckenspråkslärarförening, STSL, i samband med en fortbildningskurs för teckenspråkslärare och cirkelledare i teckenspråk på Västanvik1990 och hon var ordförande i föreningen i åtta år. Wally var ledamot och suppleant i SDR:s förbundsstyrelse under åren 1979-1982.